Familie, zo ver het oog reikt

Ernst, mijn oom die al meer dan 35 jaar in de Gers woont, had vorig jaar een lumineus idee: al zijn neven en nichten uitnodigen voor een familiefeest in juli. Twee dagen duurde het festijn en het bleek een doorslaand succes.

Op onze leeftijd ontmoet je neven en nichten zelden op een feestelijke manier. Meestal is het bij een begrafenis of crematie. Je zegt dan: wat zou het leuk zijn elkaar weer eens in vrolijkere omstandigheden te zien, maar daar komt nooit iets van.

Maar zo gaat het niet met de plannen van Ernst: hij zet ze door! Wat een geweldige eigenschap. Zo begon hij ooit alle portretten van zijn 600 dorpsgenoten te tekenen (daarover later meer), liep hij van Arles naar Santiago de Compostela en van Canterbury naar Rome en voer hij over Europese rivieren van Friesland naar Zuid-Frankrijk.

Net zo voortvarend organiseerde hij het neven- en nichtenfeest. En bijna iedereen was er. Tegen de dertig feestgangers aten onder de bogen van Bassoues (als je in de buurt bent: ga daar gezellig eten). Uitkijkend over de lange tafels zag ik familie zover het oog reikt.

familie

De volgende dag ging het feest onverdroten door. We begonnen na het ontbijt met een rondleiding in de Mairie van Montesquiou, waar bijna 400 portretten van Montesquiouenaars hangen. De kunstenaar zelf (Ernst dus, tweede van rechts), gaf uitleg.

Tentoonstelling

We raakten niet snel uitgekeken. Alweer: als je in de buurt bent: overdag is de Mairie gewoon open. En binnen is het lekker koel…

Tentoonstelling2

Tot ‘s avonds laat hebben we gezellig doorgefeest. Moraal van het verhaal: als je een ambitieus plan hebt, voer het dan gewoon uit. En als je denkt: het lukt vast, dan krijg je meestal gelijk. Kijk maar naar Ernst Carree: een man vol goede plannen die ze omtovert tot bijzondere avonturen, ontmoetingen en gebeurtenissen.

One Comment Add yours

  1. Enny says:

    Wat een goed idee en ook nog geslaagd! Kan haast niet anders in zo’n omgeving. Chapeau voor je oom!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *