Experiment: kipmousse met avocadocrème

Er lag nog een restje kippenborst in de koelkast van de duivelse kip die we een paar dagen geleden in de oven hadden geschoven. Net genoeg voor een voorgerechtje. Maar wat zou ik ermee doen? De borst zelf was inmiddels wat uitgedroogd, dus ik besloot: dat wordt een mousse. Beetje room erbij en je merkt er niks meer van.

Vandaag was het een goeie dag voor een experiment. In mijn kruidenla viel het oog al snel op dragon. Dat smaakt altijd goed bij kip. De rijpe avocado op de fruitschaal moet ook nodig op – die kan er ook nog wel bij. Al knutselend kwam ik tot een smakelijk hapje dat er ook nog goed uitzag. Wat wil je nog meer?

kip in blenderHoe deed ik dat?

Ik sneed de kip in kleine stukjes en gooide alles met een scheut room en een beetje gevogeltefond in de blender. Inmiddels wat blaadjes gelatine geweekt in koud water en een paar lepels gevogeltefond verwarmd, om straks de gelatine in op te lossen. De gemalen kip gekeurd en gekruid met wat zout, peper en een lepeltje dragon en nog eens goed geroerd. Tweederde van de opgeloste gelatine erbij; de mousse had nu de dikte van yoghurt. Een kwartiertje in de koelkast om het een beetje lobbig te maken.

Avocadocrème

Ondertussen schilde ik de avocado en klopte ik een klein scheutje room totdat-ie wat dikker werd. Avocado, room, peper, zout en dragon in de blender: glad papje. De rest van de gelatinefond erbij, dat was nog een klein scheutje dat ik nog heel even zachtjes moest verwarmen. Voilà: een dikke avocadocrème. Ik twijfelde nog of ik er een beetje citroensap aan moest toevoegen, maar dat heb ik niet gedaan, want citrussap en gelatine gaan niet zo goed samen. Achteraf had dat gemoeten, maar daarover later.

Afwerken

Nu de voorbereiding voor de presentatie. Ik heb een vierkant bakje waarin ik de kipmousse goed kwijt kon. Gladgespateld aan de bovenkant en daarop de avocado uitgestreken.

kipmousse met avocadocrème
kipmousse met avocadocrème

Paar uur in de koelkast, gestort, in plakjes gesneden, garnering erbij. Lepeltje crème fraîche erbij. Experiment geslaagd.

Evaluatie: *****. Man is zeer te spreken en wil dit vaker op tafel. Recept is genoeg voor vier, we hebben de helft nog over.

Kleine tweaks: eerst de avocado storten en daarbovenop de kip. Andersom leidt tot verkleuring; dat had ik kunnen voorkomen met een beetje citroensap.

Het oog wil ook wat. Zie foto!

One Comment Add yours

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *