De woordblinde reclameschilder

“Sukkel! Kijk nou wat je hebt gedaan! Dubonnet is met twéé N’en! Nou kunnen we helemaal opnieuw beginnen! Bedankt hoor!” Zo moet het ongeveer zijn gegaan, vele tientallen jaren geleden, toen een Franse reclameschilder bezig was met de muur van een boerderij langs de N21. Even lette zijn baas niet op en hij schilderde DUBONET in plaats van DUBONNET.

Gelukkig was de schilder behalve dyslectisch ook creatief (dat gaat vaak samen, heb ik me laten vertellen) en hij kwastte razendsnel een extra N achter die ene die hij al had geschilderd.

We komen er bijna dagelijks langs, want het is vlak om de hoek. De boerderij is vervallen, de tuin is dichtgegroeid en de toegangspoort is afgesloten met roestige kettingen. Die reclame zal er nog wel een tijdje blijven staan, net zoals op zoveel Franse gevels.

In Auch, de hoofdstad van ons departement, hebben ze een gevelreclame voor Dubonnet van een schilder die wél kon spellen. Een aperitief met kinine, zo leer ik hier.

Dubo, Dubon, Dubonnet… Het bestaat nog steeds.

Overigens is de traditie van handgeschilderde reclame nog verre van uitgestorven. Le pub (een afkorting voor publicité, reclame) is hier van iedereen. Professionele vormgevers zullen het niet druk hebben, want met een pot witte verf en zwart landbouwplastic kunnen de meeste organisatoren van dorpsfeesten en vide-greniers (authentieke rommelmarkten) heel goed uit de voeten. En een briefje met ‘vandaag gesloten’ wordt nóóit geprint met een computer, maar in hanepoten opgekladderd en scheef op de winkelruit geplakt. Bordjes met verwijzingen naar gîtes of B&B? Bij voorkeur zelf getimmerd, beschilderd en in het weiland geplant. Waarna ze overgroeid raken, omvallen en vergeten worden.

Overigens is er ook humor op de muur, getuige deze schildering bij een café in Plaisance du Gers. Claire is een gezellige gastvrouw, zo blijkt uit haar reclame.

En die ‘vergissing’ van de woordblinde reclameschilder? Een kleine zoekactie hielp me uit de droom. Hier vond ik meer Dubonnet-gevels met een dubbel geschilderde N. Het zal wel een tijdelijke verandering in de huisstijl zijn geweest. Jammer…

 

 

 

 

 

 

2 Comments Add yours

  1. Bert says:

    Misschien als je voldoende Dubonnet gedronken hebt, staat het er in beide gevallen goed op de gevel.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *