De vaart der volkeren

de toren van Bazian
Bazian

Hoewel je hier in landschappen kunt lopen die er waarschijnlijk al eeuwen hetzelfde uitzien (geweldig decor voor Middeleeuwse kostuumdrama’s, maar dat terzijde), kom je af en toe iets tegen waaruit blijkt dat ook de Gers wordt opgestuwd in de vaart der volkeren.

Zo wandelden we afgelopen zondag ruim 14 kilometer rond Bazian, een piepklein dorp dat aangeprezen werd als ‘een van de mooist gerestaureerde dorpen van de Gascogne’. Inderdaad, schitterend, maar er is verder he-le-maal niks. De mairie is twee dagen in de week een uurtje ‘s avonds open en verder kun je er, denk ik, in alle rust wonen. Geen kroeg, geen bakker, geen schooltje, nada.

De omgeving is prachtig, glooiende heuvels, veel landbouw, kleine stukjes bos, vergezichten. Het was wat bewolkt, maar dat mocht de wandelpret niet drukken.

En daar waren ineens de grote werken-in-uitvoering. Een pijpleiding in aanleg, dwars door de wandeling heen. Als je goed in de achtergrond van de foto kijkt, zie je dat de leiding helemaal over de verre heuvels heen kronkelt.

Hier was de leiding nog even onderbroken voor de weg, maar later, op de terugweg, moesten we eronderdoor limbo’en. Hoe moet dat in 2018, als deze gasleiding af is? We vrezen dat-ie namelijk niet ondergronds gaat. Het zag er eerder naar uit dat er een heuveltje overheen wordt gekieperd. De leiding van bijna 62 kilometer transporteert straks gas onder hoge druk en is bedoeld om de economie van de regio te versterken. Maar de milieuvriendelijke wandelaar zal eroverheen moeten klimmen, denk ik.

Overigens kwamen we er bij toeval achter dat er iemand in de buis zat…

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *