Leuker belasting betalen? Het kan wél!

on
Regenboog
De pot met goud staat bij de buurman, die kunnen we niet aanspreken voor de taxe foncière

Leuker kunnen we het niet maken, zegt de Nederlandse Belastingdienst. Nou, dan moet je bij de Franse collega’s zijn.

Ik heb al wel eens geklaagd over de stroperige Franse bureaucratie, maar vandaag een bericht over de positieve keerzijde ervan.

Het begon niet zo leuk: we ontvingen maandag een aanmaning voor de taxe foncière, de onroerendzaakbelasting. De laatste waarschuwing, met een boete van 135 euro erbovenop. Au! Dat deze ‘laatste waarschuwing’ de allereerste aanslag was die we in de bus kregen, konden we natuurlijk niet bewijzen.

Inmiddels hadden we van onze Nederlandse vrienden in Frankrijk begrepen dat er ons nóg een aanslag boven het hoofd hing: de contribution à l’audiovisuel public (kijk- en luistergeld) en de taxe d’habitation, de woonbelasting. Te betalen vóór 15 december. Daar hadden we ook nog geen bericht van gekregen.Toch maar even navraag doen bij het plaatselijke belastingkantoor.

Het belastingkantoortje in Mirande is een onooglijk gebouwtje, een balie in het midden en daaromheen een stuk of zes, zeven kamertjes met glazen wanden. Het fenomeen ‘klein belastingkantoor’ bestaat natuurlijk al lang niet meer in het gedigitaliseerde Nederland, maar hier op het Franse platteland kunnen de mensen nog steeds met hun formuliertjes en vragen naar een levende belastingambtenaar en krijgen daar direct antwoord van. Veel leuker, toch?

De mevrouw die over de taxe foncière ging, stond toevallig naast de balie en sprak ons direct aan. ‘Wat is uw vraag? Oh, komt u maar mee.’ We hoefden niet te wachten, zaten meteen bij de goede functionaris en binnen drie minuten had ze het opgelost: de aanslag was naar ons oude adres in Nederland gestuurd. Foutje. Die boete hoefden we dus niet te betalen. Daar zette ze meteen een streep door. Geen bezwaarschrift, niks. Dat is pas leuk, hè?

En over die andere aanslag hoefden we ons geen zorgen te maken, die stond op nul, maakte dezelfde aardige mevrouw ons duidelijk. Geen idee waarom, dat wist ze ook niet. We pinden de taxe foncière maar meteen bij de betaalautomaat, dat was dan ook weer geregeld. Betalen is het minder leuke onderdeel, maar het is wel fijn als je iets gewoon bij een vriendelijk persoon, zonder te wachten en zonder veel gedoe kunt rechtzetten. Makkelijk én leuk.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *